Zupa szpinakowa

35-40 dag przebranego szpinaku (może być mrożony, co znacznie skróci czas przygotowania zupy)
25 dag mielonego mięsa wołowego
20 dag bułki tartej
15 dag tartego żółtego sera o ostrym smaku
3 jajka
mały pęczek naci pietruszki
1,5 I rosołu wołowego (może być z kostki)
łyżeczka soku cytrynowego
sól
ząbek czosnku (niekoniecznie)
pieprz

Szpinak zalać szklanką osolonego wrzątku i gotować na silnym ogniu przez 3 min, po czym dokładnie odsączyć na sitku. Do mięsa wbić jajka, dodać tartą bułkę, ser, drobno posiekaną nać pietruszki oraz pieprz i sól do smaku. Jeśli ktoś lubi smak czosnku, dodać zmiażdżony ząbek. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić i z uzyskanej masy formować niewielkie pulpety. Rosół zagotować, przyprawić sokiem cytrynowym (z umiarem) i do wrzącego włożyć pulpety oraz odsączony posiekany szpinak. Gotować przez 15 min, osolić do smaku. Podawać z kromkami bułki paryskiej.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>