Zupa rybna

Kuchnia węgierska

750 g ryby (dowolnie wybranej)
sól
2-3 marchwie
1 łyżeczka cukru
2 pietruszki
1 łyżka mąki
plaster selera
1 filiżanka kwaśnej śmietany
50 g świeżych grzybów
1 łyżeczka mielonej papryki
1 cebula
2-3 łyżki octu
1 liść laurowy
30 g masła
szczypta pieprzu
40 g tłuszczu
1 pęczek zielonej pietruszki

Rybę oczyścić i gotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem octu, pieprzu i liścia laurowego. Wywar odcedzić, mięso oddzielić od ości i ułożyć na talerzu. Cukier zrumienić na tłuszczu, dodać posiekaną cebulę i mąkę, otrzymaną zasmażkę przyprawić papryką i zalać wywarem z ryby. Włoszczyznę oczyścić, pokroić wzdłuż na cienkie paski, podobnie postąpić z grzybami; wszystko udusić lekko w maśle dodać do zupy i gotować do miękkości. Przed podaniem włożyć do zupy kawałki ryby, jeszcze raz zagotować i wlać do wazy na kwaśną śmietanę.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>