Zupa fasolowa

30 dkg białej fasoli
2 dkg cebuli
25 dkg kości
3 dkg mąki
25 dkg włoszczyzny (bez kapusty)
majeranek
5 dkg tłuszczu
sól

Fasolę przebrać, opłukać; namoczyć na kilka godzin w przegotowanej zimnej wodzie (na noc); fasolę ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Warzywa (i kości) oczyścić, opłukać, ugotować wywar. Gdy fasola ugotuje się, przetrzeć ją przez sito przelewając wywarem. Cebulę pokrajać, udusić z tłuszczem. Na tłuszcz z cebulą wsypać mąkę, lekko zrumienić, odstawić. Zasmażkę rozprowadzić zimnym wywarem, mieszając zagotować, połączyć z zupą, dodać sól, zupę zagotować. Podawać z chlebem, z grzankami z bułki, z kluskami (i kiełbasą lub gotowanym boczkiem krajanym w kostkę).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Udał się przepis, nie udał? Czegoś nie wiesz, masz problem z przygotowaniem potrawy, napisz: