Polewka kaszubska – rybna

1 kg drobnicy (płotki okonki, karaski)
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki octu
1 żółtko
listek laurowy
ziele angielskie
sól
2 łyżki mąki

Ryby oczyścić i wrzucić do wrzącej wody, przyprawionej solą, zielem angielskim, liściem laurowym oraz octem (aby ryby się nie rozgotowały). Gotować przez 10 min. Wyjąć ryby i zabielić zupę śmietaną z mąką. Roztarte żółtko dodać na końcu. Do zupy podawać gotowane ziemniaki, okraszone słoniną z dodatkiem cebuli.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>