Kalafior w sosie jogurtowym

60 dag kalafiora (1 duża róża lub 2 małe)
sól
1/2 szklanki jogurtu
1 łyżka musztardy
1 ząbek czosnku
sok cytrynowy
4 łyżki umytego, posiekanego koperku
sól
pieprz

Kalafior umyć, oczyścić z twardych dużych liści, przyciąć stwardniałą część głąba. Młode drobne listki pozostawić i razem z nimi podzielić róże na drobne części. Różyczki włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować niezbyt długo tak, by były lekko twarde. Odcedzić, wyłożyć na półmisek, ostudzić. Różyczki oprószyć pieprzem i skropić sokiem cytrynowym. Czosnek obrać, opłukać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z musztardą i jogurtem, przyprawić do smaku solą. Polać sałatkę sosem jogurtowym, posypać koperkiem. Podawać do potraw z jajek, ryb i mięsa.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>