Omlet hiszpański

6 łyżeczek masła lub oleju jadalnego
1/2 kg ziemniaków obranych i pokrajanych w plasterki
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
6 jaj
drobno posiekana zielona pietruszka lub szczypiorek

1. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz.
2. Ziemniaki układać warstwami posypując 1 łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu przez 15 min.
3. Zdjąć pokrywkę i smażyć ziemniaki dalej przez 10 min.
4. Jaja ubić z resztą soli i pieprzu, wlać do. ziemniaków, lekko zamieszać.
5. Smażyć, aż jaja będą od dołu ścięte, wówczas ostrożnie przewrócić.
6. Podawać omlet przybrany zieloną pietruszką lub szczypiorkiem, z surówka z sezonowych jarzyn, w sosie, winegret.
Proporcje dla 3-4 osób

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Udał się przepis, nie udał? Czegoś nie wiesz, masz problem z przygotowaniem potrawy, napisz: