Mięso ze szpinakiem

Kuchnia pakistańska

1/2 kg baraniny pokrajana) w kostkę (może być też wołowina)
2 łyżki sklarowanego masła – ghee – lub oleju
1 duża cebula drobno posiekana
1/2 kg opłukanego szpinaku
1 i 1/4 szklanki jogurtu lub zsiadłego pełnotłustego mleka

Pasta :
1 średnia posiekana cebula
1 duży kawałek imbiru (4 cm) lub 2 łyżeczki
imbiru w proszku
2 goździki
1/2 łyżeczki cumin (cummin cyminurn) lub
1/4 łyżeczki kminku
1 łyżeczka nasion kolendry
1 ząbek czosnku
4 ziarnka pieprzu
1 gałązka mięty lub 1/4 łyżeczki suszonej
1/2 łyżeczki chlli
1 /2 łyżeczki soli

1. Wszystkie składniki pasty-zmiksować z 2-3 łyżkami wody na jednolitą masę.
2. Mięso wymieszać z pastą, pozostawić w chłodnym miejscu przez 2 godz.
3. Masło lub olej rozgrzać w rondlu, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu na ciemnozłoty kolor przez 5 mirt.
4. Dodać mięso wraz z pastą, smażyć przez 5 min., stale mieszając.
5: Dodać szpinak, smażyć przez 2 min., nie przerywając mieszania.
6. Wlać jogurt, zamieszać, po zagotowaniu dusić pod przykryciem na małym ogniu około 1 i 1/2 godz., aż mięso będzie miękkie, a szpinak się rozgotuje.
7. Podawać z ryżem i sałatkami
Proporcje dla 4-5 osób

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
Mięso ze szpinakiem, 1.0 out of 10 based on 1 rating
Udał się przepis, nie udał? Czegoś nie wiesz, masz problem z przygotowaniem potrawy, napisz: