Kwas chlebowy

7,5 I wody
50 dag cukru
1 kg suszonego razowego chleba
2,5 dag drożdży
2,5 dag rodzynków
1 dag suszonego chmielu

Zagotować 5 I wody, zalać chleb i odstawić na 12 godz. Chmiel zalać wodą (2,5 I) i gotować na słabym ogniu przez 20 min. Zestawić z ognia, naczynie szczelnie przykryć, obwiązać ściereczką i odstawić na 3-4 godz. Następnie obydwa płyny przecedzić i połączyć, dodać cukier, rodzynki i drożdże roztarte z odrobiną cukru (temperatura płynu powinna wynosić ok. 30”C). Zostawić w ciepłym miejscu na 15-20 godz. Po tym czasie przecedzić i rozlać do szczelnie zamykanych butelek.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Udał się przepis, nie udał? Czegoś nie wiesz, masz problem z przygotowaniem potrawy, napisz: