Tort orzechowo-migdałowy bez nadzienia

Składniki ciasta:
10 dag orzechów laskowych,
10 dag migdałów,
1 szklanka mąki,
20 dag cukru,
6 jaj,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki Iukru :
15 dag cukru pudru,
2-3 łyżki wody,
1 kieliszek rumu lub 1 olejek rumowy.

Orzechy i migdały drobno posiekać i utrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkami i odrobiną wody. Białka ubić na sztywną pianę i wraz z mąką i proszkiem do pieczenia zmieszać z masą. Napełnić ciastem wysmarowaną masłem tortownicę i piec w niezbyt gorącym piekarniku. Po ostudzeniu posmarować tort lukrem rumowym otrzymanym przez utarcie na gładko wymienionych składników. Brzeg powierzchni ozdobić orzechami umoczonymi w lukrze. Wstawić tort na 2 minuty do ciepłego piekarnika w celu wysuszenia lukru.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
Tort orzechowo-migdałowy bez nadzienia, 8.0 out of 10 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>